In 2022 werd een forse toename van het aantal cyber aanvallen vastgesteld in Nederland. Check Point Research (CPR), een organisatie die wereldwijd inzicht heeft in het aantal cyber aanvallen, maakte bekend dat in 2022 in Nederland het aantal cyber aanvallen een toename kende van 40 procent. Het aantal ransomware aanvallen in Nederland is in 2022 toegenomen met 59 procent ten opzichte van 2021.

De forse toename van cyber aanvallen, zoals we deze in 2022 gezien hebben is volgens experts gedeeltelijk toe te wijzen aan Rusland. Zo hebben Russische hackers onder andere geprobeerd om binnen te dringen tot de systemen van Nederlandse LNG-terminals.

Cyber aanvallen blijven toenemen

Het aantal cyber aanvallen zal de aankomende jaren alleen maar blijven toenemen. Dit is onder andere te wijden aan het feit dat er steeds meer zaken worden gedigitaliseerd. Zorg daarom dat je als consument en als bedrijf voldoende beveiligd bent.

Consument

Als consument heb je vaak voldoende aan een VPN verbinding die ook antivirussoftware bevat. Vergelijk de VPN verbindingen die VPNkoning.nl adviseert en kom te weten welke het beste op jouw behoefte aansluit.

Naast het gebruik van een VPN en antivirussoftware is het van groot belang dat je zelf alert blijft. De zwakste schakel blijkt in de meeste gevallen de consument zelf te zijn. Vertrouw je bijvoorbeeld een linkje dat je per e-mail ontvangt niet of ontvang je een betaalverzoek dat niet lijkt te kloppen. Bedenk je dan goed voordat je klikt of de betaling overmaakt.