Wat is een VPN verbinding? 

Met een VPN verbinding creëer je een versleutelde verbinding tussen jouw apparaat en het internet. Een versleutelde verbinding zorgt voor meer privacy en minder risico tijdens gebruik van het internet. De VPN server die je gebruikt past onder andere je IP-adres en digitale locatie aan waardoor je anoniem gebruik maakt van het internet.

Direct vergelijken Doe de keuzewijzer
vpn, privacy en security
Wat is een VPN verbinding? Veel consumenten hebben wel eens gehoord van het woord VPN verbinding maar weten niet precies wat het is, hoe het werkt en waarom ze een VPN verbinding nodig hebben. Op deze en meer vragen geeft de redactie van VPNkoning.nl een uitgebreid antwoord. Na het lezen van ons artikel weet je welke voordelen het gebruik van een VPN verbinding jou te bieden heeft. 

Laten we beginnen met wat de afkorting VPN betekent, de letters VPN staan voor virtual private network. In de Nederlandse taal wordt dit uitgesproken als virtueel particulier netwerk. 

Waarom heb je een VPN verbinding nodig?

Waarom zou je een abonnement afsluiten voor een VPN verbinding? Het kost je tenslotte een aantal euro per maand. Laten we eerst beginnen met hoe je online privacy, veiligheid en vrijheid geregeld is als je geen gebruik maakt van een VPN verbinding. 

Geen VPN verbinding gebruiken

Hoe is het gesteld met je online privacy, veiligheid en vrijheid als je geen gebruik maakt van een VPN verbinding? Een device dat verbinding maakt met het internet zonder tussenkomst van een VPN verbinding ondervindt een aantal nadelen. 

 • IP-adres openbaar zichtbaar
 • Locatie eenvoudig te achterhalen 
 • Op openbare wifi-netwerken gevoelig voor hackers
 • Informatie wordt niet veilig verstuurd en ontvangen
 • Beperkte vrijheid
Waarschijnlijk gebruik je een virusscanner, maar desondanks is het nog niet volledig veilig om gebruik te maken van het internet, had je dat verwacht? 
Wat bovenstaande punten nu precies betekenen voor jouw privacy, veiligheid en vrijheid kun je zelf al gedeeltelijk invullen. Wat het precies betekent en welke nadelen jij hiervan kunt ondervinden leggen we je uit in de volgende alinea’s.
 

Privacy en veiligheid

Als je via een VPN verbinding gebruik maakt van het internet zou je kunnen zeggen dat je anoniem aan het browsen bent. Dat wil zeggen dat het niet mogelijk is om te achterhalen wie jij bent en op welke locatie jij je bevindt. Echter is er een uitzondering; als verdacht wordt van illegale praktijken (op het net) kan de overheid gegevens opvragen bij jouw VPN provider. 
 
Je zou kunnen stellen dat als je geen VPN verbinding gebruikt je online een kruimelpad aan gegevens achter laat. Deze gegevens gebruiken hackers en bedrijven maar wat al te graag in hun voordeel, met een VPN verbinding is het vrijwel onmogelijk om jou te tracken. Bekijk je bijvoorbeeld een website over kleding dan zul je met het gebruik van een VPN verbinding niet meer eindeloos achter volgt worden met advertenties.   
 
Iemand die gebruik maakt van een openbaar wifi-netwerk (hotel, station of restaurant) is kwetsbaar voor hackers die bij jou willen inbreken en verkeerde bedoelingen hebben. Maak je gebruik van een VPN server dan wordt alle data die jij verstuurd en ontvangt verplaatst via een versleutelde verbinding. Dat heeft als voordeel dat alleen de persoon waarvoor de data bestemd is inzicht heeft in de inhoud. Hoe dat precies werkt leggen we uit onder “Hoe werkt een VPN?”.
 

Streamen en censuur

Zoals eerder al benoemd heb je zonder VPN verbinding online een beperkte vrijheid. Het is vaak niet mogelijk om in het buitenland alle streamingdiensten te bekijken en het kan voorkomen dat je internetgebruik beperkt wordt door censuur. Door je digitale locatie met een VPN server aan te passen hef je de genoemde beperkingen per direct op. 
 
Laat ons je uitleggen hoe het precies zit met streamen; je kunt normaliter alleen streamingdiensten bekijken van het land waarin je je bevindt. Door de locatie van je VPN server aan te passen kun je op vakantie streamen wat jij wil op elk gewenst moment. Dat is mogelijk omdat de streamingdienst denkt dat jij je in het juiste land bevindt, het is echter de VPN server die verbinding maakt met de streamingdienst en de data (film) doorstuurt naar jouw device. Ben je thuis dan kun je ook gebruik maken van Amerikaanse streamingdiensten door een Amerikaanse VPN-server te gebruiken. 
 
Censuur wil zeggen dat door een politieke beslissing een land besluit bepaalde websites niet beschikbaar te maken voor iedereen die zich in het land bevindt. Het kan gaan om alle soorten websites, zo is het in China niet meer mogelijk om Youtube te bekijken. 
Als je censuur wil ontwijken kun je eenvoudigweg met één muisklik je digitale locatie aanpassen door een VPN-server te gebruiken die in een ander land staat. Je kunt dan per direct gebruik maken van de websites die je wil bekijken.
 

Hoe werkt een VPN verbinding?

Als je tot hier gelezen hebt weet je waarom het handig en verstandig kan zijn om gebruik te maken van een VPN verbinding. Wellicht heb je ook al besloten of je wel of geen gebruik gaat maken van een VPN provider. Een logische vervolgstap is om uit te zoeken hoe een VPN werkt. Het keyword is een versleutelde verbinding. 
 

Versleutelde verbinding

Een VPN verbinding gebruikt een versleutelde verbinding om op een veilige manier data te versturen. Data die door middel van een versleutelde verbinding verstuurd wordt kan worden onderschept door een hacker, echter is de data onbruikbaar omdat deze versleuteld is en daardoor niet inzichtelijk is.
 
We hebben in 5 stappen uitgelegd hoe een VPN verbinding werkt, op de video zie je een grafische weergave van de werking van een VPN verbinding. 
 
 1. De software die jouw VPN provider gebruikt zorgt ervoor dat de data die jij verstuurd versleuteld wordt. De versleutelde data wordt door middel van een beveiligde verbinding naar de VPN server gestuurd. Eerst passeert de data nog je internet provider, echter kan die de data niet lezen om deze versleuteld is 
 2. Als de VPN server jouw data ontvangt wordt deze ontsleutelt
 3. Vervolgens wordt de data via het internet naar de eindbestemming gestuurd. Het is de VPN server die namens jou communiceert. Zo blijven jouw gegevens volledig buiten schot waardoor je anoniem en veilig blijft
 4. Ook de data die voor jou bestemd is wordt eerst ontvangen door de VPN server, die de data versleuteld en vervolgens via je internetprovider naar jouw device stuurt
 5. De software van jouw VPN provider zorgt dat de binnenkomende data ontsleutelt wordt zodat jij de inhoud kunt inzien
De software die ervoor zorgt dat de data versleutelt en ontsleutelt wordt dien je op jouw device te installeren. Echter merk je niets van de aanwezigheid van de VPN software, alles gaat razend snel en automatisch. 

VPN verbinding installeren en instellen

Wil je gebruik gaan maken van een VPN verbinding gaan? Verstandige keuze, wij leggen je graag uit welke stappen je dient te doorlopen voordat jouw verbinding beveiligd is. 
 
 1. Abonnement afsluiten bij een betrouwbare VPN provider (VPNkoning.nl adviseert NordVPN)
 2. Als je geregistreerd bent bij de VPN provider log je in op de website van de gekozen VPN provider
 3. Download de software of app (afhankelijk van welk device je gebruikt)
 4. Login in op de software of app
 5. Kies een serverlocatie
Het is zo simpel als in bovenstaande stappen omschreven wordt. Het kost je maximaal 10 minuten om een abonnement af te sluiten, de software of app te installeren en de VPN te activeren. 
 
VPNkoning.nl adviseert je om enkel een abonnement af te sluiten bij een provider die bekend staat om zijn kwaliteit, zoals NordVPN. Kies je voor een goedkopere VPN provider dan loop je het risico een trage VPN verbinding te krijgen en een laag beveiligingsniveau te hebben.

Kosten VPN verbinding

Niet geheel onbelangrijk zijn de kosten die komen kijken bij een VPN verbinding. Het gaat weliswaar niet om grote bedragen, maar het is natuurlijk wel prettig als je weet wat jouw veiligheid je gaat kosten. Als je gebruik wil maken van een VPN verbinding dien je hiervoor een abonnement af te sluiten. Meestal kun je kiezen tussen een looptijd van 1 maand, 3 maanden, 6 maanden en 12 maanden. Hoe langer de looptijd is die je kiest, hoe meer korting je krijgt. 

Kwaliteit

Naast de kosten is de kwaliteit van een VPN een belangrijke factor, vaak zijn prijs en kwaliteit onlosmakelijk met elkaar verbonden. Als we spreken over kwaliteit zijn de belangrijkste factoren hoe sterk de versleutelde verbinding is, snelheid, beperkte bandbreedte, stabiliteit van verbinding en het aantal beschikbare servers. 
Kies je ervoor om een goedkope VPN provider te gebruiken? Dan lever je in de meeste gevallen ook in op de kwaliteit en mogelijkheden. 

Vergelijken

Het is voor consumenten vaak lastig zo niet onmogelijk om een goede keuze te maken tussen alle beschikbare VPN providers. Dat komt doordat er letterlijk honderden aanbieders zijn waaruit je kunt kiezen, daarbij heeft de gemiddelde consument niet de kennis om te beoordelen of een VPN voldoende veilig is en waar voor zijn geld biedt.
De redactie van VPNkoning.nl heeft een vergelijking gemaakt, beperkt tot de 3 beste VPN providers om jou te helpen bij het maken van een goede keuze.

In de VPN wiki van VPNkoning.nl staan nog veel meer informatieve artikelen omtrent VPN’s.