VPN gebruiken: Zo haal je het meeste uit je VPN-abonnement

Met een VPN kun je veilig surfen op het internet. Dat is al heel wat, maar er zijn nog veel meer manieren waarop je met een VPN voordeel kunt behalen. Je internetsnelheid gaat erop vooruit en je kunt zogenaamde regionale blokkades omzeilen, om er een paar te noemen.

Direct vergelijken Doe de keuzewijzer
vpn, privacy en security

Wat is een VPN?

VPN is de afkorting van virtual private network, oftewel virtueel privénetwerk. Het is een hele efficiënte manier om je online privacy te vergroten en zo privé mogelijk te blijven op het world wide web. In plaats van rechtstreeks verbinding te maken met de server van je internetprovider of een openbare server, maak je eerst verbinding met een VPN-server. 

Alle communicatie tussen je apparaat en de VPN-server verloopt via een versleutelde tunnel. Hierdoor kunnen anderen – zoals hackers, overheden en je eigen internetprovider – je online activiteiten niet meer volgen. Bij de VPN-server vindt versleuteling of encryptie plaats. Als gegevens dan toch onderschept worden, zijn ze in elk geval niet meer te lezen. Encryptie gebeurt op basis van diverse protocollen, zoals WireGuard, OpenVPN of IKEv2/IPsec. Je eigen IP-adres wordt bovendien afgeschermd door het IP-adres van de VPN-server. 

Benut jouw VPN abonnement maximaal

Als je een abonnement afsluit voor een VPN provider en hier maandelijks voor betaald wil je daar het maximale uithalen. Als je het maximale uit je VPN haalt komt dat ook ten goede aan je online veiligheid en vrijheid die je hiermee creëert. In stap 5 van het stappenplan hebben we al uitgelegd dat en waarom het verstandig is om de kill switch van je VPN te activeren.

Veilig surfen op openbare netwerken

Als je geen mobiel internet wilt gebruiken, ben je buitenshuis vooral aangewezen op openbare netwerken. Deze openbare netwerken kun je bijna overal vinden. In knusse koffietentjes, maar ook op drukbezochte luchthavens en treinstations. In veel gevallen is het gebruik van deze openbare netwerken gratis. Helaas staat daar wel tegenover dat het gebruik ervan geheel op eigen risico is. 
En dat risico is best groot, aangezien veel openbare netwerken slecht of helemaal niet beveiligd zijn. Gegevens, zoals inloggegevens en creditcardinformatie, kunnen gelekt worden. De eigenaar van het netwerk kan meekijken met al je online activiteiten. En hackers hebben verschillende methodes tot hun beschikking om je gegevens te stelen via een openbaar netwerk. Omdat een VPN zorgt voor encryptie en communicatie via een versleutelde tunnel, wordt het voor hackers ontzettend lastig om je gegevens te onderscheppen.
 

Bandbreedtebeperking voorkomen

Op piekmomenten kan je internetprovider besluiten om de bandbreedte te beperken. Zo kan je provider meer klanten bedienen op drukke momenten. De gevolgen hiervan zijn voor jou wel merkbaar. Het duurt langer om bestanden te downloaden, streamen verloopt moeizamer, je game hapert en het beeld wordt blokkerig. Met een VPN vlieg je zogenaamd onder de radar. Je internetprovider kan niet meer monitoren wat je online doet en je daardoor ook niet opzadelen met bandbreedtebeperking.
 

Anoniem internetten

De gegevensuitwisseling tussen je apparaat en de VPN-server verloopt via een versleutelde tunnel. Als de gegevens de VPN-server hebben bereikt, krijgt de gebruiker een nieuw IP-adres toegewezen. Het originele IP-adres wordt hiermee onzichtbaar voor websites die je bezoekt en apps die je gebruikt. Omdat je eigen IP-adres wordt afgeschermd, kun je privé op het internet surfen. Om echt anoniem te kunnen blijven, heb je wel een VPN nodig die een zero-logbeleid hanteert. Dan ben je ervan verzekerd dat ook je VPN-aanbieder geen gegevens over jou verzamelt en bewaart. Goede VPN-aanbieders laten hun zero-logbeleid toetsen door onafhankelijke bedrijven als PWC.
 

Censuur omzeilen

Niet iedereen heeft toegang tot alle websites en apps die het wereldwijde web te bieden heeft. In landen met autoritaire regeringen worden regelmatig bepaalde websites of diensten geblokkeerd. Vooral social media delven daarbij vaak het onderspit. Zo heeft China de toegang tot Facebook geblokkeerd. En in meerdere landen in het Midden-Oosten is WhatsApp al in de ban gedaan. Hierdoor wordt het voor burgers moeilijker gemaakt om met elkaar van gedachten te wisselen. Ook hebben ze beperkte toegang tot buitenlandse media en afwijkende meningen. Vooral voor journalisten en activisten kan een VPN dan van vitaal belang zijn.

Kill switch activeren

De redactie van VPNkoning.nl adviseert je om de kill switch van je VPN software te activeren. Deze zorgt ervoor dat de verbinding met het internet verbroken wordt als de VPN verbinding weg valt. Je loopt dan nooit het risico dat jouw gegevens onbeveiligd verstuurt worden.

Surf vrij en veilig met NordVPN

NordVPN is een onderdeel van NordSecurity. Andere producten en diensten die NordSecurity aanbiedt om je online veiligheid te vergroten, zijn NordPass, NordLocker, NordLayer en NordWL. Met meer dan 5200 servers in 59 landen ben je altijd verzekerd van een snelle verbinding. NordVPN is dan ook niet voor niets ’s werelds marktleider op het gebied van VPN’s. Met NordVPN ben je slechts één klik verwijderd van een snelle, stabiele en volledig veilige internetverbinding. De app kiest automatisch de snelste server in het land van je voorkeur.
 
Threat Protection is een nieuwe functie van NordVPN. Op het gebied van veiligheid gaat het nog een stap verder dan VPN. Met Threat Protection kun je nog veiliger browsen, omdat schadelijke websites, advertenties en trackers worden geblokkeerd. Het herkent ook verdachte bestanden die malware bevatten.
 
 
Met NordPass, de wachtwoordmanager van NordSecurity, kun je al je wachtwoorden versleuteld opslaan en complexe wachtwoorden creëren. Er wordt gebruikgemaakt van xChaCha20, de modernste methode voor encryptie. Het is ook mogelijk om wachtwoorden op een veilige manier te delen met mensen die je vertrouwt. Een scanner spoort datalekken op en geeft je een waarschuwing als het ontdekt dat jouw wachtwoord gelekt is.
 
Meshnet geeft gebruikers de mogelijkheid om rechtstreeks toegang te krijgen tot elkaars apparaten via een versleutelde privétunnel. Je hoeft daarvoor niet eerst verbinding te maken met een VPN-server. 
 
Met één account kun je 6 apparaten tegelijkertijd beschermen. NordVPN is compatibel met vrijwel elk besturingssysteem, van Windows tot Linux en van iOS tot Android TV. Het is ook beschikbaar als browserextensie voor Chrome en Firefox.
 
 
Wil jij graag gebruik gaan maken van een VPN verbinding? Maar je weet nog niet welke het beste bij jou past? Bekijk dan de vergelijking van VPNkoning.nl om te ondervinden welke VPN aanbieder het beste bij jou past.