Zijn VPN’s legaal?

Als je naar het buitenland gaat is het handig om te weten of een VPN legaal is in het land van bestemming. Heb je bijvoorbeeld een welverdiende vakantie geboekt of reis je regelmatig voor werk dan wil je geen geldboete of celstraf riskeren. Het antwoord op deze vraag is dat het per land verschilt of het gebruik van een VPN legaal is.

Direct vergelijken Doe de keuzewijzer
vpn, privacy en security
In Nederland is het gebruik van een VPN volkomen legaal en dus toegestaan om te gebruiken voor iedereen die wil profiteren van de voordelen die een VPN haar gebruikers te bieden heeft. Of dat nu anonimiteit is, meer vrijheid of minder online risico, het is in Nederland toegestaan om een VPN te gebruiken. 
 
Helaas zijn er ook landen waar het gebruik van een VPN niet toegestaan is. Deze landen zijn onder te verdelen in landen die een volledig verbod hebben en landen die een gedeeltelijk verbod hanteren.
In het geval van een totaal verbod is het niet toegestaan om een VPN te gebruiken. Heb je te doen met een land waar een gedeeltelijk verbod geldt dan mag je bijvoorbeeld geen VPN gebruiken om censuur te ontwijken.

De redactie van VPNkoning.nl geeft daarom meer uitleg over hoe dat nou precies zit. Ook adviseren wij je om de lokale wetgeving te bekijken aangezien deze kan veranderen.

 

VPN’s zijn illegaal in deze landen

Het gebruik van een VPN is illegaal in onderstaande landen. Het verschilt echter per land of het gaat om een gedeeltelijk of volledig verbod. 
 

China  

In China is het gebruik van een VPN beperkt toegestaan. Als je doel is de “Great Firewall” omzeilen dan is het gebruiken van een VPN niet toegestaan. Gebruik je toch een VPN om de “Great Firewall” te omzeilen, dan riskeer je een geldboete. Tot dusver zijn er geen gevallen bekend van toeristen die een geldboete of een andere straf opgelegd kregen.
 
De “Great Firewall” is bedoelt om websites die de overheid bij voorkeur niet aan haar bevolking beschikbaar stelt te blokkeren. Met andere woorden de Chinese overheid past internetcensuur toe. 
Voor andere doeleinden zoals streamen of anonimiteit gebruik is het toegestaan om een VPN te gebruiken
 

Noord-Korea 

De gemiddelde Noord-Koreaan heeft geen toegang tot een legale internet verbinding, de overheid heeft deze voor haar bevolking geblokkeerd. De regering wil hiermee voorkomen dat de bevolking met ontwikkelde landen in contact komt.
 
Het is dan ook niet verwonderlijk dat op het gebruik van een VPN in Noord-Korea ook voor toeristen een volledig verbod geldt. De overheid van Noord-Korea doet er alles aan om alle internet verkeer in het land te controleren. Als toerist is het wel toegestaan om de internet verbinding van je mobiele telefoon te gebruiken.
 

Rusland 

Het is de Russische overheid door middel van een nationale wet toegestaan om alle internetverkeer te mogen volgen en bewaren. VPN providers dienen ook te voldoen aan de  wet die dit mogelijk maakt voor de Russische overheid. Dat betekend dat ze verbinding dienen te maken met de database van Roskomnadzor. Dit is de Russische toezichthouder van internet, door verbinding te maken met deze database worden als nog bepaalde websites geblokkeerd. 
 
Een aantal VPN diensten zoals NordVPN hebben zich om die reden teruggetrokken uit Rusland, en voor een aantal VPN diensten is een verbod ingesteld, deze mogen door consumenten niet meer gebruikt worden in Rusland.
 

Verenigde Arabische Emiraten 

Het gebruik van een VPN verbinding in de Verenigde Arabische Emiraten is toegestaan, echter mag je deze niet gebruiken voor criminele doeleinden en om geblokkeerde websites te bekijken. Wel is algemeen VPN gebruik toegestaan om bijvoorbeeld te streamen en anoniem gebruik te maken van het internet.
 

Turkmenistan 

In Turkmenistan is het strengverboden om een VPN te gebruiken. Omdat de enige internetprovider van de overheid is kan deze alle internet verkeer controleren en VPN gebruikers blokkeren. 
 
Op het gebruik van een VPN in Turkmenistan staat een straf in de vorm van een geldboete. Echter zijn er geen situaties bekend waarbij toeristen daadwerkelijk een geldboete opgelegd kregen.
 

Oeganda 

Het gebruik van een VPN is bij wet niet illegaal in Oeganda. Desondanks heeft de overheid van Oeganda internet providers opgedragen om VPN gebruikers de internet verbinding te ontzeggen. 
 
Omdat in Oeganda een social media tax geldt wil de overheid kunnen inzien wie gebruik maakt van het internet in Oeganda en wat deze personen online doen. Om die reden wordt je afgesloten van het internet als je een VPN gebruikt. 
 

Iran 

In Iran kan het gebruik van een VPN gaan vallen onder het begaan van een misdaad, mits de wet wordt aangenomen die voorgesteld is. De bijbehorende straf is een gevangenisstraf van maximaal 2 jaren. 
 

Oman

Wil je in Oman gebruik maken van een VPN? Dan dien je hiervoor in het bezit te zijn van een speciale licentie. 
 

Waarom kan een VPN illegaal zijn? 

Landen die het gebruik van een VPN niet toestaan doen dit veelal om te voorkomen dat de bevolking censuur kan ontwijken en om de persvrijheid te onderdrukken. Het doel hiervan is onder andere om de bevolking weg te houden van websites die zich kritisch uiten over het desbetreffende land.
 
Ook zijn er landen waar het enkel verboden is om gebruik te maken van een VPN als je online iets doet dat de plaatselijke wet niet toestaat. Het is voor de overheid op die manier eenvoudiger om je identiteit te achterhalen
 

Risico’s bij illegaal VPN gebruik 

De risico’s die je loopt bij illegaal gebruik van een VPN zijn in de meeste landen voor toeristen beperkt tot een geldboete. Een dergelijke geldboete kan in bijvoorbeeld de Verenigde Arabische Emiraten op lopen tot 490.000 euro. 
 

Illegale activiteiten met VPN 

Het feit dat je met een VPN anoniem kunt surfen wil nog niet zeggen dat het toegestaan is om je schuldig te maken aan illegale activiteiten. Het downloaden en streamen met illegale diensten blijft illegaal en dus niet toegestaan. 
 

Legaal gebruik van VPN 

Het is in Nederland en de overige Europese landen over het algemeen legaal om een VPN te gebruiken. Het is toegestaan om een VPN te gebruiken tijdens het streamen, als je anoniem wil surfen of als je veilig gebruik wil kunnen maken van een open wifi-netwerk
 

Conclusie: zijn VPN’s legaal?

De uiteindelijk conclusie is dat VPN’s in de meeste landen wereldwijd legaal zijn met uitzondering van een tiental landen. Op enkele uitzonderingen na kun je zorgeloos gebruik maken van jouw VPN als je in het buitenland verblijft. Des al niet te min is het raadzaam om te zorgen dat je op de hoogte bent van de lokale wetgeving voordat je het land betreed. 

Voordelig NordVPN pakket

Een professionele VPN provider zoals NordVPN biedt haar klanten een compleet pakket voor online veiligheid aan. Het gaat dan niet enkel om VPN, NordVPN biedt ook antivirus software, antimalware en cookie tracking blockers aan. Kies je voor dit complete pakket? Dan ben je maximaal beveiligd en krijg je levenslang een goede korting.

Bekijk NordVPN gratis

Weet je nog niet welke VPN het beste bij jou past? Bekijk dan onze pagina waar we de 3 beste VPN verbindingen vergelijken