Waarom een VPN gebruiken bij openbare netwerken?

Thuis gebruik je je eigen, met een wachtwoord beveiligd wifinetwerk. Buitenshuis heb je de keuze tussen 4G of 5G of één van de vele openbare netwerken. Hoewel openbare wifinetwerken vaak gratis en goed beschikbaar zijn, is het gebruik ervan niet zonder risico’s. In dit artikel lees je welke risico’s dat zijn en hoe een VPN je daartegen kan beschermen.

Direct vergelijken Doe de keuzewijzer
vpn, privacy en security

Overal online

In hotels, cafés, bibliotheken, het ov en luchthavens zie je het symbool voor wifi vaak prominent afgebeeld. Om het nog makkelijker te maken staat het wachtwoord er vast bij vermeld. Handig als je nog even de aankomsttijd wilt checken terwijl je op je trein wacht. Snelheid is niet het sterkste punt van openbare wifinetwerken. Maar dat neem je voor lief, want het is tenslotte gratis.
Waar je waarschijnlijk niet op zit te wachten, zijn ongewenste pottenkijkers. Toch is die kans wel heel groot. Iedereen in je omgeving kan namelijk met hetzelfde wachtwoord op hetzelfde netwerk inloggen en zo je online activiteiten volgen. Op een luchthaven of treinstation kan er dus zomaar een persoon tussenlopen die je online activiteiten bespioneert.

Risico’s

Het is hoe dan ook geen fijn idee dat iemand kan zien wat je allemaal online doet. En al helemaal niet als iemand mee kan kijken terwijl je geld overmaakt via je bankapp. Of terwijl je voor je vlucht nog snel inlogt op je werkaccount om te checken of je al antwoord hebt gekregen op die ene belangrijke mail. Door te surfen op onbeveiligde openbare netwerken kunnen hackers je gegevens onderscheppen. Vooral creditcardinformatie, inloggegevens en persoonlijke bestanden zijn populair bij cybercriminelen. Als ze dergelijke vertrouwelijke informatie in handen krijgen, kunnen ze veel schade aanrichten. Ze kunnen bijvoorbeeld identiteitsfraude plegen, je bankrekening leegroven of je tot doelwit maken van cyberaanvallen. Ook kunnen ze je bestoken met phishingberichten, malware en virussen. Je hele netwerk kan geïnfecteerd worden als je in een onbewaakt moment een foute link aanklikt.
 

Modus operandi

Cybercriminelen hebben de beschikking over verschillende methodes om hun snode plannen uit te voeren. Dit zijn de meest gebruikte trucs die hackers hanteren bij openbare netwerken:
  • Man-in-the-middle (MITM): Openbare netwerken zijn meestal niet beveiligd, of wel, maar met een wachtwoord dat voor iedereen zichtbaar is. Er is ook zelden sprake van encryptie. Hierdoor kunnen hackers het gegevensverkeer tussen je apparaat en de openbare server volgen en zelfs onderscheppen.
  • Valse hotspots en evil twins: hackers kunnen ook bewerkstelligen dat je al je data rechtstreeks naar hen stuurt. Hiervoor hoeven ze alleen een vals netwerk of hotspot op te zetten. De naam van het valse netwerk lijkt dan heel sterk op de naam van het originele netwerk waarmee je wilt verbinden.
  • Wifi-sniffing: Er zijn zelfs speciale softwareprogramma’s op de markt waarmee je andermans online activiteiten kan volgen. Deze programma’s zijn vaak ook nog eens legaal te downloaden.

Veilig internetten

Als je veilig wilt kunnen internetten, vermijd je het liefst alle openbare netwerken. Toch is dat vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Voor veel mensen zijn openbare netwerken pure noodzaak. Voer vertrouwelijke zaken, zoals internetbankieren, toch het liefst thuis uit of via een verbinding die veilig en versleuteld is. En als het echt niet anders kan, schakel dan een VPN in voordat je verbinding maakt met een openbaar netwerk. VPN is de afkorting van virtual private network, of virtueel privénetwerk. In plaats van rechtstreeks met de openbare server te communiceren, maakt je apparaat eerst verbinding met de VPN-server. De gegevensuitwisseling tussen je apparaat en deze VPN-server verloopt via een versleutelde tunnel. Hierdoor kunnen hackers de gegevens die je verstuurt niet meer onderscheppen. Encryptie door de VPN-server maakt het daarnaast onmogelijk om je gegevens te lezen, mochten ze toch in verkeerde handen vallen. En omdat je IP-adres wordt afgeschermd door dat van de VPN-server, kunnen hackers de gegevens ook niet meer naar jou herleiden.
 

VPN kiezen

Je hebt tegenwoordig keuze uit veel verschillende VPN-aanbieders. Sommige aanbieders bieden hun diensten gratis aan, voor andere diensten moet je een maandelijks abonnement afsluiten. Omdat je online veiligheid en privacy wel wat waard zijn, moet je op een aantal zaken letten bij het uitkiezen van een VPN:
  • Voor een goede encryptie kies je bij voorkeur voor een VPN dat het Open VPN-protocol hanteert.
  • Ook VPN-aanbieders kunnen je online activiteiten volgens en gegevens bewaren. Let daarom goed op of er sprake is van een zero-logbeleid.
  • Mocht de VPN-verbinding onverhoopt uitvallen, dan belet een kill switch het lekken van gegevens tijdens deze uitval.
 
NordVPN voldoet aan al deze eisen. NordVPN is een onderdeel van NordSecurity. Andere producten en diensten die NordSecurity aanbiedt om je online veiligheid te vergroten, zijn NordPass, NordLocker, NordLayer en NordWL. Met meer dan 5200 servers in 59 landen ben je altijd verzekerd van een snelle verbinding. NordVPN is dan ook niet voor niets ’s werelds marktleider op het gebied van VPN.
 
De app is te downloaden op ieder apparaat en besturingssysteem, waaronder MacOS, Linux, Windows, iOs en AndroidTV. Je kunt ook voor een browserextensie kiezen voor Chrome of Firefox. Met één enkel account bescherm je zes apparaten.
 
Dankzij de ingebouwde Threat Protection zijn virussen en malware verleden tijd. Vanwege het zero- logbeleid blijven je online activiteiten ook voor NordVPN privé. Wachtwoorden kun je veilig opslaan en creëren met NordPass, de geavanceerde wachtwoordmanager van NordSecurity.
 
 
Op de website van NordVPN vind je een uitgebreide kennisbank met alle informatie over VPN- protocollen, servers en meer. Als je vragen hebt of ergens niet uitkomt, kun je altijd terecht bij de klantenservice. NordVPN houdt zich continu op de hoogte van de nieuwste technologische ontwikkelingen. Om de paar maanden kun je een update verwachten met cruciale beveiligingsupdates. Zo ben je altijd optimaal beschermd.
 
Meshnet geeft gebruikers de mogelijkheid om rechtstreeks toegang te krijgen tot elkaars apparaten via een versleutelde privétunnel. Je hoeft daarvoor niet eerst verbinding te maken met een VPN-server. Wel biedt Meshnet dezelfde veiligheid en encryptie als een VPN.